Narcis Dorin Ion

Un ghid aparte

În ultimii patru ani, cu o lăudabilă perseverență, domnul Radu Cosma a publicat trei cărți: Pietrele care rămân (2016), Dor de Europa (2017) și, în cele din urmă, Sinaia regală și culturală (2019), pe care am avut bucuria să o deschid cu o prefață. Dacă în anul Centenarului geologul  pasionat de călătorii și cultură a pregătit lucrarea închinată orașului de care este atât de legat încă din anii liceului, în anul nefericit al pandemiei, 2020, domnia sa ne propune o a patra carte, al cărei titlu ne trimite cumva la Jules Verne: Ocolul Pământului în 300 de file. Așadar, nu e vorba de  un ocol al pământului în 80 de zile, ci de o călătorie cuprinsă în… 300 de pagini. Subtitlul cărții – Călătorii pe harta și prin arta lumii – vine repede să ne lămurească asupra subiectului: impresii culturale din călătoriile pe care Radu Cosma a avut șansa să le întreprindă, de-a lungul ultimelor trei decenii, în Africa, America de Sud, Asia, Europa și Oceania. Un palmares care poate stârni invidia celor mai împătimiți călători prin lumea largă, dar pe care domnia sa ni-l împărtășește cu generozitate, în cartea ce ne plimbă prin istoria și civilizația lumii de la Antichitate până în prezent. Această excursiune livrescă este prezentată într-o îmbietoare viziune grafică, specifică lucrărilor apărute sub egida editurii Princeps Publishing.

La prima vedere, răsfoind cartea de călătorii pe care autorul ne-o propune ca un minunat cadou de sărbători, ai impresia că te afli în fața unui ghid turistic al lumii editat de National Geographic. Intrând în miezul ce nu te lasă să părăsești lectura până la final, realizezi că ai în mână un soi de enciclopedie geografico-istorico-culturală a locurilor pe care autorul le-a considerat – subiectiv, firește – demne de a fi vizitate. Din acest punct de vedere, cartea putea foarte bine să poarte și titlul 300 de locuri istorice de văzut pe Mapamond,  autorul având pentru noi, cititorii mai mult sau mai puțin plimbați prin lume, rolul de elevat și inspirat ghid turistic. Un ghid – deci, un îndrumător – care a știut foarte bine să aleagă, pentru fiecare dintre destinațiile propuse, câte un personaj istoric sau cultural definitoriu pentru țara al cărei patrimoniu cultural-istoric ni-l prezintă, alegând și cea mai sugestivă ilustrație.

Să nu fim, deci, surprinși că vom găsi – pe lângă descrierea unor călătorii ce par, pentru cei mai mulți dintre noi, intangibile – pagini despre religia coptă, despre cultura egipteană sau despre Cartagina. Se adaugă acestora surprinzătoare incursiuni în biografiile unor artiști, arhitecți, scriitori, exploratori: Piazzolla, Niemeyer, Gaudí, Pamuk, Kazantzakis, Magellan sau Marco Polo. Le stau alături mari figuri culturale ale lumii: da Vinci, Beethoven, Mozart, Dvořák, Grieg, Liszt, Shakespeare, Tolstoi, Rodin ori van Gogh, iar pentru spațiul românesc ce nu putea lipsi din aceste călătorii, Eminescu și Enescu. Nu sunt uitați nici papa Ioan Paul al II-lea sau papa Francisc, atât de legați de Vatican și de lumea catolică.

Atingând multe alte puncte de atracție, albumul turistic-cultural al domnului Radu Cosma constituie nu numai un ghid demn de urmat, dar și o dovadă limpede că turismul nu se poate face fără cultură, iar ocolul pămânului nu are niciun colorit fără aceste incursiuni în arta și civilizația lumii.

 

 

Narcis Dorin Ion – director general al Muzeului Național Peleș