Descriere
Despre carte
Un gen vechi și dificil
Cărțile de călătorie își au locul lor în biblioteca noastră. Un gen cu tradiții vechi, ce a apărut poate chiar înainte de a se inventa literatura, așa cum o înțelegem acum. De exemplu, Herodot și-a bazat Historiile pe călătoriile făcute în Egipt, Grecia, Asia Mică. Cu începuturi în Antichitate, avem deja în Evul Mediu însemnări ale unor expediții memorabile. Astfel de relatări au valoare documentară, istorică, însă nu reprezintă neapărat o delectare de lectură, motiv pentru care obișnuim să le tratăm cu respect, păstrându-le de obicei pe rafturile cele mai de sus ale bibliotecii. Între timp, mijloacele de a călători au progresat rapid, făcând lumea tot mai mică. Călătorii-scriitori s-au înmulțit, având cu toții dorința de a-și împărtăși impresiile celor rămași acasă. Dar, odată cu inflația de literatură de călătorie, au ieșit la iveală și capcanele genului.
Dar iată, Radu a găsit o cale mai bună. El nu a încetat să-și facă meseria de geolog și, în acest timp, a reușit să vadă țări pe cinci continente. Multe țări. Iar acum ne împărtășește impresiile de călătorie care sunt citite cu plăcere, aproape pe nerăsuflate, căci țările sale sunt surprinse și cu competența și agerimea cercetătorului, și cu umor, și cu gravitate, și cu poezia unui pasionat de cultură. E limpede: Radu are vocație de călător.
În tărâmurile lui Radu, pe lângă paralele și meridiane, există o axă a timpului. Locurile au un prezent, cu peisaj și oameni, dar au și trecut. Această abordare dă cărții lui Radu o consistență aparte. Vizionezi geografie, dar înveți istorie, artă, arhitectură, muzică… Informațiile inedite despre trecutul locurilor vizitate dau unei simple peregrinări o valoare de document.
Dar particularitatea deosebită a scriitorului de călătorii Radu Cosma este aducerea în prim-plan a acelui ambasador al culturii țării respective, considerat reprezentativ și universal, care exprimă esența unui loc de pe harta lumii, a unui popor. Și astfel, un jurnal al călătoriilor devine o enciclopedie. Căutăm deseori informații pe Wikipedia, dar încă ne face o mare plăcere să deschidem enciclopedia Larousse, în partea a doua, dincolo de acele pagini roz cu dictoane latinești, ce separă bazarul lucrurilor materiale de mozaicul de granițe geografice și înfăptuirile spiritului. Acolo, explicațiile concise se amestecă și cu hărți de țări, uneori doar cât un timbru, și portretele unor mari oameni ce nu merită uitați. Cartea de față lasă mai mult decât un sentiment de Larousse, un ocol al pământului în 300 de file revăzut prin prisma identității române, unul plin de învățăminte: o nesperat de reușită invitație către noi călătorii pe harta și prin arta lumii.
Cristian Lascu