//ocolin300file.ro/wp-content/uploads/2020/08/bannerstradal_OCOLUL_6x1m.jpg

Radu Cosma s-a născut în anul 1950 la Pitești, într-o familie de doctori, de la care a moștenit o frumoasă tradiție culturală. Mutarea la Sinaia în 1955 i-a oferit îndrăgostirea iremediabilă de munți și de schi, precum și o școală cu profesori deosebiți – Liceul „George Enescu”. O contribuție profundă au avut-o educația, inclusiv lecțiile particulare de franceză sau engleză și biblioteca fermecată de acasă, sursă de îmbogățire spirituală. Astfel, în ultimii ani de liceu, și-a manifestat atracția pentru cultură, devenind redactorul revistei literare Zodiac.

A absolvit în 1974 Facultatea de Inginerie geologică și geofizică a Universității din București, fiind șef de promoție. Și-a început evoluția profesională la Întreprinderea de Prospecțiuni Geologice și Geofizice (1974-1981), cu lucrări de teren în toată țara, apoi la Universitatea din București, Biroul de Expertiză și Consulting (1981-1988), fiind în paralel cadru didactic asociat. În această perioadă a publicat peste 20 lucrări științifice în Belgia, România și Bulgaria, însă autoritățile comuniste nu i-au permis participarea la Congresul Internațional de Mineralogie de la Varna și nici înscrierea la doctorat. A fost dat afară din Universitate în urma cererii de emigrare definitivă în Germania.

Acolo a început o nouă viață, în februarie 1990, mai întâi la Aachen, unde s-a specializat în tehnologia mediului la RWTH, Universitatea Tehnică. În anul 1991 a fost Project Manager în Djibouti în cadrul unui proiect de foraje pentru apă finanțat de Uniunea Europeană. Datorită următorului job, la GKW Ingenieure (1991-1996), s-a mutat cu familia la Schwetzingen și a executat numeroase proiecte de mediu pentru mari companii petroliere, precum Exxon sau Schell. În perioada 1996-1998 a coordonat lucrări de remediere a mediului pentru US Army Corps of Engineers în Germania, Bosnia-Herțegovina, Croația și Ungaria.

A avut șansa unor noi provocări profesionale în 1998, prin angajarea la Heidelberg Cement Group în poziția de Resources Manager East Europe, cu proiecte în România, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Polonia, Ungaria și Ucraina, precum și due dilligence pentru noi achiziții în Rusia și Kazahstan.

Din 2006 a revenit în România ca Environmental Manager al grupului PORR Austria la București, coordonând numeroase lucrări de protecția mediului (depozite de deșeuri petroliere, stații de bioremediere, etc.) pentru OMV Petrom.

Viața l-a adus înapoi la rădăcini, nu numai în România, ci direct în Sinaia copilăriei. Creativ din fire, a mai descoperit o chemare în ultimii ani, ca o neașteptată dragoste târzie: aceea de a scrie. A reușit să contopească pasiunea călătoriilor cu cea a culturii, creând actuala carte. A publicat anterior, la editura AmandaEdit, volumele:

  • Pietrele care rămân (2016);
  • Dor de Europa (2017);
  • Sinaia regală și culturală (2019).